Irish Sports

GAELIC FOOTBALL

El futbol gaèlic és com una barreja entre el rugbi i el futbol, amb elements diversos del bàsquet i del voleibol. És un esport on es necessita molta agilitat, rapidesa i habilitat. Al joc hi participen 15 jugadors, contant el porter.





HISTÒRIA
Es creu que el joc prové de l'antic futbol irlandès conegut com caid, que es remunta al 1537, encara que el joc actual es va organitzar de manera formal al segle XIX gràcies a les regles establertes per l'Associació Atlètica Gaèlica a 1887.

REGLES

  • CAMP PER JUGAR

El camp és rectangular, d'entre 130 i 145 metres de llarg i entre 80 i 90 metres d'ample. Hi ha porteries amb forma d'H a banda i banda amb una xarxa a la part inferior.



DURACIÓ
Tots els partits duren 60 minuts, dividits en dues meitats de mitja hora cadascuna, amb l'excepció de partits sènior entre comtats, que duren 70 minuts (dues meitats de 35). Els empats es decideixen jugant una altra vegada o afegint 20 minuts de temps addicional en dues meitats de 10 minuts.

PILOTA
Utilitza una pilota de cuir, similar a un de futbol, ​​però lleugerament més pesat, i amb grillons horitzontals, no amb hexàgons o pentàgons, i similars en aparença a pilotes de voleibol. Es pot expulsar, així com executar passades amb les mans. Per realitzar això es colpeja la pilota amb els artells o el polze.


 FALTES TÈCNIQUES

    1. 
Prendre la pilota directament del sòl amb les mans.
    2. Llançar la bola amb les mans (sense colpejar).
    3.Caminar quatre passos sense deixar anar, rebotar o fer Soloing amb la pilota. (Soloing és  un moviment que consisteix a xutar la pilota cap a les pròpies mans del jugador)
    4.
Rebotar la pilota dues vegades seguides.
    5.Realitzar una passada de mans sobre un jugador contrari i anar a prendre la pilota.
    6.Convertir un gol realitzant una passada de mans (de totes maneres es pot fer això si la pilota estava en l'aire)
    7.Bola quadrada, una regla controvertida: si al moment que un atacant ingressa a l'àrea petita ja hi ha un altre company allà, s'atorga un tir lliure a l'equip rival.
    8.
Canviar-se de mans la pilota.


PLACATGES
Es permeten placatges (o tackles) més durs que en futbol, però menys que els de rugbi.

Es permet colpejar la pilota de les mans del rival o empènyer amb les espatlles, però les jugades següents són considerades faltes:

     1.Utilitza les dues mans per realitzar un placatge.
     2.Empènyer a un rival.
     3.Fer caure un rival.
     4.Agafar a un oponent de la samarreta.
     5.Bloquejar un tir amb els peus.
     6.Realitzar un placatge lliscant.
     7.Tocar al porter a l'àrea més petit.
     8.Forcejar per una pilota que està en les mans d'un rival.






PERSONATGES FAMOSOS D’AQUEST ESPORT
Un dels jugadors més rellevants d’aquest esport tan famós en el país irlandès és en Kevin Moran.  Aquest va ser un  exhfutbolista irlandès molt famós a Irlanda  que va començar jugant al futbol gaèlic amb el Good Counsel GAA i va donar a conèixer aquest esport . Com a jugador de futbol gaèlic, va ser campió d’irlanda amb Dublin en el 1976 i 1977 i també va guanyar la lliga als mateixos anys.



Al 1978 va ser fitxat per un equip de futbol anglès i des de llavors, va estar jugant a futbol a Anglaterra i a  Espanya.




CROKE PARK
El camp de gaèlic football més famós és el Croke Park.

El Croke Park és un estadi de futbol Gaèlic i de hurling que és Troba a Dublin i te una Capacitat de 82.300 Espectadors.  Aquest és el Cinquè estadi Més gran d'Europa. En aquest estadi va tenir lloc un amasacre al 1920, Quan un exèrcit anglès va entrar al camp i va metrallar al públic i als jugadors. Aquest fet és conegut com a diumenge sagnant.

Vista panorámica de Croke Park en 2004




EQUIPS INTERNACIONALS
Cap a finals del segle XIX, es va convertir en el passatemps dels gaèlics. Avui dia es juga a Irlanda i a qualsevol lloc on hi hagin immigrat irlandesos, principalment als Estats Units i la Gran Bretanya. Espanya és un dels països on també ha acabat arribant. Tot i que a l'Estat espanyol hi ha diversos equips de futbol gaèlic, els equips més potents estan fincats a la Comunitat de Madrid (Madrid Harps GAA), Andalusia (Marbella-Costa del Sol GAA), Navarra (Pamplona-Iruña GAA), València (Sant Vicent-Valencia GAA) i Catalunta (Valls GAA, Barcelona Gaels), essent aquest últim l'equip més antic de l'Estat espanyol. També hi ha equips en fase d'organització i de creació com són els Girona Shamrocks o els Bilbao GAA.


PARTS D'ALGUNS PARTITS




HURLING

El hurling és un esport d'equip d'origen celta. Està regit per l'Associació Atlètica Gaèlica. Es juga amb pals (hurley / camáin) amb els quals es colpeja una pilota (sliotar). Aquest joc es practica principalment a Irlanda i s'assembla al shinty, que es juga a Escòcia. D'ell hi ha una versió femenina anomenada camogie.





ORÍGEN
Sembla ser que aquest esport ja es practicava d'una forma rudimentària allà pel segle VIII i IX de relats deixats pels monjos.

L'excessiva agressivitat que es desenvolupava durant la pràctica del hurling va fer que entre els segles XVI i XVIII estigués prohibit jugar a ell, però a finals del segle XVIII principis del XIX va tornar a renéixer la passió i la competició del Hurling que s'havia manifestat de dues formes diferents. Mentre a al sud d'Irlanda es practicava el Lomaint que s'assembla més al que avui és el Hurling en l'altra part de l'illa es prácticaba més el Camánacht, una mica més proper al hoquei herba. Com a curiositat en els seus principis els partits els disputaven diverses desenes de jugadors i podien dures hores i fins dies.

REGLES
1.Faltas tècniques:
     -Agafar la bola amb la mà des del terra. S'ha d'agafar amb el Hurley o amb el peu.
     -Llançar la bola, com a molt palmearla amb la mà oberta.
     -Donar més de 4 passos amb la bola a la , però si pots portar-la al hurley.
     -Agafar la bola 3 vegades seguides sense que toqui a terra.
     -Passar la bola d'una mà a una altra.
     -Llançar el hurley.
     -Fer una passada amb la mà al porter.
   -Si la pilota entra a l'àrea petita de porteria havent-hi un jugador atacant en aquest àrea.
     -Per agafar una bola ha de tenir almenys un peu recolzat en el terreny.
     -Desplaçar al contrari amb el colze o maluc (amb l'espatlla si està permès).

2. Terreny de joc 
El terreny de joc unes mesures de 130 a 145 metres de longitud per una amplada d'entre 80 a 90 metres. les porteries es troben en els dos extrems del camp amb forma d'H amb els pals amb 6 metres de llarg i el travesser amb una distància del terra de 2,44 metres. El terreny pintades línies horitzontals a 13,20,45 i60 metres des de cada portal.




MATERIAL NECESSARI
El Hurley (estic) mesura des de 75 cm fins a 1 metre amb un extrem corbat anomenat bas. Fets de fusta de freixe solen ser fabricats per artesans irlandesos per un preu que oscil · la entre 25 i 50 euros.

 


 La bola anomenada sliotar un diàmetre de 70 mm i uns 100 grams de pes consistent en un nucli de suro amb dos trossos de cuir cosits. Antigament eren fetes amb altres materials com bronze, fusta i fusta, corda i cabell d'animals.

 PARTS D'ALGUNS PARTITS



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada